A+ A A-

Οι δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις σήμερα. Κύριο

Οι δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις σήμερα. Οι δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις σήμερα.

H αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις έχουν αρχίσει να γίνονται ακόμη πιο δύσκολες.

Οι λόγοι ποικίλλουν, όμως αυτό έχει φέρει περισσότερες αμφιβολίες μεταξύ των νέων.

Μετά απο συνεχείς προσπάθειες και απογοητεύσεις, οι νέοι σήμερα τείνουν να γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι.

Που οφείλετε η δυσκολία για μια σχέση;

1.ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ: ο καθένας μας έχει μάθει ένα τρόπο να λειτουργεί στις σχέσεις του – αυτό που βίωσε στη σχέση με την οικογένειά του.

Για παράδειγμα όταν έχουμε βιώσει απόσταση, βια, ανταγωνισμό, αδιέξοδα και αρνητικές καταστάσεις, έχουμε την αίσθηση ότι η δέσμευση μοιάζει με φυλακή γιατί έχουμε μια κακή εμπειρία.

2. ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ: αν έχει κάποιος βιώσει απογοήτευση, έχει πληγωθεί, τον έχουν προδόσει σε συνδυασμό με μια χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενισχύονται σκέψεις οτι ο άλλος θα φύγει, θα με προδόσει, δεν αξίζω να έχω μια σχέση, όλοι είναι ίδιοι κλπ

Αποτέλεσμα: το να εκπέμπουμε στους άλλους την αμφιβολία μας ή να λειτουργούμε με έναν τρόπο που εμείς οι ίδιοι το ενισχύουμε αυτό

3. ΑΜΥΝΕΣ: σύμφωνα με όσα έχει βιώσει ο καθένας λειτουργεί και με κάποιες άμυνες. Όταν έχει κάποιος μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου όλα προσπαθούσαν να μπουν σε λογικά «κουτάκια» όπως ότι θα μας πληγώσουν και να μην ανοιγόμαστε καν στον άλλον, έτσι χωρίς να το καταλαβαίνουμε δημιουργούμε απόσταση και ουσιαστικά σε κάθε γνωριμία αποφεύγουμε οποιαδήποτε «σύνδεση».

4. ΦΟΒΟΙ: αν έχει κάποιος μεγαλώσει με γονείς ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΟΥΣ τότε κάθε φορά που έρχεται με κάποιον κοντά έχει τάσεις φυγής γιατί έχει συνδυάσει το «κοντά» με πίεση.

ΕΤΣΙ: πολλοί έχουν έναν φόβο δέσμευσης χωρίς να το καταλαβαίνουν και ο έρωτας βιώνετε με άγχος και τότε προσπαθεί να βρει τρόπους να ξεφύγει απο αυτόν, χωρις συγκεκριμένο λόγο.

Πως να πετύχει μια σχέση:

Οι σχέσεις χρειάζονται να κάνουμε λίγο πιο πίσω σε κάποια πράγματα, για να περάσουμε χρόνο με τον σύντροφό μας. Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε ειλικρινά και οχι επιφανειακά, να εκφράζουμε όσα νιώθουμε χωρίς κριτική προς τον άλλον και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε διαρκώς γ’ αυτή.

Άνθρωποι εστιάζουν σε εξωτερικούς παράγοντες όπως, κοινωνική καταξίωση, θεωρούμε οτι επηρεάζει η κρλιση την σχέση μας, πολλοί χωρίζουν όταν νιώθουν μια οικονομική ανασφάλεια.

Ουσιαστικά οι σχέσεις ξέρουμε οτι μπορούν να ανθίσουν  και κάτω  από σημαντικές δυσκολίες, αρα εκεί επικρατεί ο φόβος και η προσωπική δυσκολία του καθενός για θυσίες και προσπάθεια.

Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που βλέπουμε πως λείπει από πολλους, και είναι ένα θέμα που επηρεάζει τις σχέσεις.

Είναι σημαντικό να μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα. Να περνάμε χρόνο με τον άλλον και να δώσουμε χώρο ώστε να  τον γνωρίσουμε καλύτερα και να ακούσουμε εκείνον. Το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι πως έχουμε κάποιες παόψεις, βγάζουμε κάποια συμπεράσματα και ουσιαστικά περιμένουμε ο άλλος να μας επιβεβαιώσει ή να μας διαψεύσει.

Κανείς δεν είναι τέλειος!

Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε και να μην απαιτούμε από ττον άλλον να καλύψει κάθε τι που σκεφτόμαστε ιδιανικά ότι θα θέλαμε.

Εκφράστε μέχρι που μπορείτε να συμβιβαστείτε, κάντε μαζί μια συμφωνία και εξηγήστε στον άλλον τι είναι σημαντικό για εσάς και για πιο λόγο.

Οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια νέα γνωριμία με άμυνες- θυμωμένοι- απογοητευμένοι, δεν δίνουν χώρο και περιθώρια και έτσι είναι προδιαγεγραμμένο το μέλλον. Γ΄αυτό είναι σημαντικό ότι νιώθετε να το εκφράζετε στον σύντροφό σας, για να μπορέσει να σας καταλάβει και να διορθώσει κάτι που ενδεχομένως δεν γνώριζε πως σας προβληματίζει.

ΤΟ ΜΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ, γιατί πρέπει να αποτελείτε απο δυο καλά «εγω». Δυο ανθρώπους που ξέρουν πραγματικά που βρίσκονται συναισθηματικά, τι θέλουν, και να γνωρίζουν τον εαυτό τους.

Όταν ξέρουμε τι θέλουμε και είαμστε έτοιμοι να προσπαθήσουμε γ’ αυτό, τότε θα βιώσουμε όμορφα μια σχέση και θα καταφέρουμε και να «δώσουμε» και να «πάρουμε».

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Η Αγγελική Καβαλλιεράτου, σπούδασε Ψυχολογία στο Μητροπολιτικό κολέγιο Αθηνών όπου κατέκτησε το πτυχίο της Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Αγγλίας University of East London με τίτλο, BSc Hons Psychology.

Η ίδια είναι μέλος του Βρετανικού συλλόγου ψυχολόγων (British Psychological Society). Στη συνέχεια ακολούθησε το Μεταπτυχιακό της στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας University of East London με τον μεταπτυχιακό τίτλο MSc Clinical and Community Psychology.

Επιπλέον, η ίδια εκπαιδεύεται στο τετραετές Πρόγραμμα της Συστημικής Ψυχοθεραπείας, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

Ιστότοπος: www.aggelikikavallieratou.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η ζωή μετά το διαζύγιο

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.