A+ A A-

Πως επηρεάζει η εγκυμοσύνη την ψυχολογία της μέλλουσας μανούλας. Κύριο

Πως επηρεάζει η εγκυμοσύνη την ψυχολογία της μέλλουσας μανούλας. Πως επηρεάζει η εγκυμοσύνη την ψυχολογία της μέλλουσας μανούλας.

Η περίορος αυτή της εγκυμοσύνης, επηρεάζει την μέλλουσα μανούλα σε πολλά επίπεδα.

Συναισθηματικά, στις αλλαγές που γίνονται στο σώμα της, στις αλλαγές στη διάθεση, στην έντονη ανησυχία που μπορεί να βιώνει, στις σκέψεις και στις αλλαγές προτεραιοτήτων, στις έντοντες συναισθηματικές διακυμάνσεις και τις ακραίες αντιδράσεις σε όχι τόσο σημαντικά γεγονότα.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις σηματοδοτούν και συναισθηματικές. Κυρίως τους πρώτους 3 μήνες η μέλλουσα μανούλα είναι αρκετά ευσυγκίνητη, ευαίσθητη, έχει έντονα και αντιφατικά συναισθήματα, όμως σταδιακά αυτά τα συμπτωματα υποχωρούν. Παρόλα αυτά υπάρχει μια ευαισθησία η οποία ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι Συναισθηματικες διακυμάνσεις επικρατούν κυρίως λόγω της ανησυχίας για αυτή την νέα αλλαγή, αλλά και για το μετά.

Αρχικά, η εικόνα του σώματος αλλάζει. Είναι  πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της με όλες τις αλλαγές του και να νιώθει αυτοπεποίθηση και περιφένεια γ αυτή την περίοδο που διανύει.

Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει δυσκολία βλέποντας όλες αυτές τις αλλαγές, να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας, να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, να αλλάξουμε την ζωή μας έως εκεί που θα αισθανόμαστε εμείς καλά και να τον φροντίζουμε.

Με την έναρξη μιας εγκυμοσύνης αρχίζει συνήθως η προσοχή να φεύγει από την σχέση και να στρέφεται προς το μωρό. Αυτό είναι κάτι που είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας και να το προσέξετε. Είναι πολύ βοηθητικό να δώσουμε χώρο στον σύντροφό μας, να επικοινωνούμε και να κάνουμε πράγματα μαζί. Αυτή την έντονη περίοδο συνήθως η γυναίκα την βιώνει μόνη της και αυτό είναι που την κάει δύσκολη, όμως αυτό οφείλετε στο ότι με κάποιο τρόπο δεν δίνουμε χώρο στον σύντροφο να συμμετέχει και εκείνος. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βάλετε τον σύντροφό σας μέσα σε όλο αυτό που βιώνετε, αν του εξηγήσετε πως αισθάνεστ κια να μιλήσετε για τις σκέψεις και τις ανησυχίες σαςπεράστε χρόνο μαζί, κάντε μαζί σκ΄ψεις και όνειρα για το μετά. Ο στόχος δεν είναι να καταλήξτε σε αποφάσεις, ούτε σε συμφωνίες, αλλά να έρθετε κοντά και όλη αυτή η περίοδος να σα φέρει κοντά.

Η εγκυμοσυνη και η μητρότητα είναι κάτι το φυσιολογικό στη ζωή της γυναίκας, όμως , καμία γυναίκα δεν είναι έτοιμη από πριν γ αυτό και δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει. Όμως, η κάθε γυναίκα με τον δικό της μοναδικό τρόπο προετοιμέζετε συναισθηματικά και δίνει τον καλύτερό της.

Τα βρέφη βιώνουν όλα όσα βιώνει η μαμά, ακόμα και τα συναισθηματα ή τις προτιμήσεις της μαμάς, γ αυτό είναι πολύ σημαντικό η μέλλουσα μαμά να είναι ήρεμη, να νιώθει καλά και ευχάριστα αυτή την περίοδο ι σκέψεις και τα συναισθήματά της για το μωρό της, θα γίνουν «η πραγματικότητα» για το μωρό της.

Το άγχος της νέας μαμάς είναι πραγματικότητα και λίγο πολύ το βιώνουν όλες οι μανούλες, ο βαθμός όμως που θα εμφανιστεί παίζει σημαντικό ρόλο και χρειάζεται ιδια΄τερη προσοχή και από τον περίγυρο τη νέας μαμάς.

Σίγουρα ο σύντροφος πρέπει να δειίξει αρκετή κατανόηση σε όλη αυτή την περίοδο, να στηρίξει την σύντροφό του, να αποφύγει την κριτική, να προσπαθεί να την βοηθήσει όπου εκείνη το χρειάζεται και να είναι μαζί σε όλο αυτό το ταξίδι κάνοντας πράγματα μαζί και συζητώντας.

Οι μανούλες χρειάζεται να σκεφτούν πως εάν οι ίδιες είναι καλά, τότε θα είναι και το μωρό τους.

Αυτό σημαίνει πως η έμφαση πρέπει να στραφεί προς τον εαυτό τους, να τον φροντίσουν και να τον βοηθήσουν όπου το χρειάζονται.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Η Αγγελική Καβαλλιεράτου, σπούδασε Ψυχολογία στο Μητροπολιτικό κολέγιο Αθηνών όπου κατέκτησε το πτυχίο της Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Αγγλίας University of East London με τίτλο, BSc Hons Psychology.

Η ίδια είναι μέλος του Βρετανικού συλλόγου ψυχολόγων (British Psychological Society). Στη συνέχεια ακολούθησε το Μεταπτυχιακό της στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας University of East London με τον μεταπτυχιακό τίτλο MSc Clinical and Community Psychology.

Επιπλέον, η ίδια εκπαιδεύεται στο τετραετές Πρόγραμμα της Συστημικής Ψυχοθεραπείας, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

Ιστότοπος: www.aggelikikavallieratou.com

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.